23/01/2025

Kabelkanaler for sikker og fleksibel kabelhåndtering

HelaDuct kabelkanal holder kablene og ledningene på plass

HelaDuct kabelkanaler er løsningen når du trenger PVC kanaler, halogenfrie kanaler eller annet kabelkanal tilbehør. HelaDuct serien dekker et stort utvalg av ledningskanaler med bredder fra 15-150 mm og høyde opptil 100 mm. Våre HelaDuct kabelkanaler er basisperforert i henhold til DIN EN 50085.

Kanalens myke kanter forhindrer skade på kabelisolsjonen og fingre. Med knekkpuntene langs kanalveggen kan installatøren enkelt fjerne kabelfingre for enkel forgrening av kabler. HelaDuct sikrer ryddig og profesjonell kabelhåndtering langs gulv, vegger og tak, og er enkelt å vedlikeholde

Kabelkanaler i stiv PVC materiale

HTWD standard grå kabelkanal

Kabelakanal i stiv PVC med kabeholder

HTWD ledningskanaler i stiv PVC benyttes til de fleste kabelinstallasjoner enten det gjelder kabelhåndtering til eller under skriverbord, til hjemmet bak tv-en eller til andre bransjer som f. eks. tavlebygging, koblingssystemer og i elektriske styringssystemer. HTWD kabelkanal fås i ulike størrelser egnet for ulike bruksområder.

For tynne ledninger | For tykke ledninger | For DIN størrelser | Alle typer

Halogenfrie kabelkanaler

HTWD-HF kabelkanal

Halogenfri kabelkanal, HTWD-HF-serien

HelaDuct HTWD HF halogenfri kabelkanal benyttes i tavlebygging og koblingssystemer der det stilles høye krav til personlig eller materiell sikkerhet i tilfelle brann, f. eks. i kollektivtransport, tuneller, datasentre eller offentlige bygg. HTWD-HF kanal er UL94 og EN 45545-2 sertifisert og leveres med smale spor som passer til ledninger med mindre diametre.

Se produktoversikt her

Kabelholdere og tilbehør til kabelkanaler

HTWD-BWR kabelholder til montering i en kabelkanal

Kabelholder til montering i kabelkanalen, HTWD-BWR-serien

HelaDuct HTWD-BWR kabelholder monteres kjapt og enkelt, og holder ledningene sikkert på plass langs vegger eller loddrett i taket. Holderne er mekanisk fastsatt som gir en ekstra sikkerhet, og som ikke svekkes under varme omgivelser.

Ved montering forblir festet innenfor monteringspunktet uten utbuling mot sideveggen/ på baksiden. HTWD-BWR låses på plass i ledningskanalen med et lett trykk og dreiing med en skrutrekker. Kabelholderen er tilgjengelig for kanaler med bredde og høyde fra 40 mm

Se produktoversikt her

HTWD-NFWR/ WFWR kabelholder for montering på kanalfingre i en kabelkanal

HelaDuct HTWD-NFWR and HTWD-WFWR

Kabelholder HTWD-NFWR og HTWD-WFWR monteres enkelt mellom kabelfingrene på ledningskanalen og holder ledningene fast når du fjerner dekslet. Kabelholder HTWD-NFWR passer til kabelkanal HTWD-PN, og HTWD-WFWR passer for HTWD-PW. Ledningsholderne har definerte knekkpunkter og kan enkelt festes til ønsket bredde. Holderne forhindrer at ledningene detter ut, selv ved loddrett montering.

Se produktoversikt her

HTWD-CTH/ TL monteringsklips til kabelkanal

HelaDuct HTWD-CTH monteringsklips på en kabelkanal

HTWD-CTH monteringsklips benyttes for å feste kabler sikkert på bunnen av en ledningskanal. HTWD-TL monteringsklips benyttes for å feste en monteringsblokk på en DIN-skinne i bunden av en ledningskanal. Begge klipsene holder komponenter på plass og forblir innenfor monteringspunktet uten å stikke ut på undersiden av kabelkanalen.

Standard klips | Klips til DIN skinne

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hva er en kabelkanal?

En kabelkanal er en rektangulær kabelbeskyttelse som benyttes for å organisere og holde på plass ledninger og kabelbunter vertikalt, horisontalt eller opp-ned, langs tak, gulv og vegger. Kabelkanaler holder kablene rette og reduserer risikoen for bøyninger på kablene. Kabelkanaler skiller seg også ut med å ha åpninger langs sideveggene som gjør at ledningene kan forgrenes ut underveis. Våre HelaDuct kanaler benyttes til kabelføring i de fleste bransjer, til kontorlandskap, offentlige byggeprosjekter, tavlebygging eller applikasjoner med høye krav til personal- og materialsikkerhet.

Hvordan bruke/ montere en kabelkanal?

En kabelkanal er fleksibel til bruk og kan monteres og skrus på i ulike retninger og flater, langs vegger, tak eller gulv. Med våre HelaDuct kabelkanaler kan kablene plasseres løst inne i kabelkanalen eller festes fast med kabelholdere/ klips for ekstra sikkerhet til f. eks loddrett installasjon i taket. Kablene kan også frigjøres og forgrenes via fingrene på kanalveggene.

Hvordan velge riktig kabelkanal?

1) Velge riktig type

Dette kommer an på applikasjonsområde. Enkelte applikasjoner har f. eks. strenge sikkerhetskrav som krever halogenfritt materiale. Andre applikasjoner har kanskje plassbegrensninger og krever mindre kanaler. Er det ingen krav så kan en standard løsning fungere. Det er derfor viktig å undersøke hvilke krav og begrensninger som gjelder for ditt applikasjonsområde. Kontakt oss så hjelper vi deg gjerne med dette.

2) Velge riktig størrelse

For å velge riktig størrelse trenger du å vite hvor mange kabler og ledninger som potensielt skal organiseres, og hvor stor diameteren på kabelbunten skal være. Når dette er målt opp så legg på noen ekstra cm sånn at kablene ikke kommer i klem, og at du har plass til å fylle på med ekstra kabler i etterkant.

3) Velge riktig tilbehør

Ekstra tilbehør kan være vel så viktig når du skal organisere kabler og ledninger. Hvis kanalen er montert sidelengs eller opp-ned, kan det f. eks. være lurt med noen kabelholdere som sikrer at ledningene ikke detter ut når lokket tas av. I tillegg finnes det kabelholdere for å motvirke utbuling langs sidene, samt klips som låser kablene fast på bunden av kanalen.

Hvordan kutte en kabelkanal?

De fleste kabelkanaler leveres i bestemte lengder og må derfor ofte kuttes og tilpasses manuelt til hver installasjon. For å unngå stygge og skarpe kanter når du skal kutte kabelkanaler, er det viktig at kabelkanalen holdes i ro for å unngå bevegelser og forskyvninger mens man kutter. For å kutte en kabelkanal kan man benytte en baufil eller lignende.

Hvordan åpne og lukke en kabelkanal?

Våre HelaDuct kabelkanaler leveres med lokk som kan enkelt åpnes og lukkes for hånd. Lokket på kabelkanalene dyttes enkelt på plass via sporene på toppen av kanalfingrene. For å åpne lokket igjen er det bare å klemme inn toppen av kanalfingrene og dra av lokket. 

Hvilke kabelkanaler brukes til tavlebygging?

For en tavlebygger er det viktig å konstruere tavler som er oversiktlige og fleksible, samt gjør det enkelt å utføre vedlikeholdsarbeid. Ettersom tavlene inneholder ulike typer kabler i forskjellige størrelser og funksjoner, er det ofte lurt å bruke flere typer kabelbeskyttelser i kombinasjon med kabelmerker. Som for eksempel benyttes våre PW kabelkanaler ofte til kabelhåndtering og forgrening av tykke kabler, mens våre PN kanaler benyttes ofte til kabelhåndtering og forgrening av mindre ledninger. Kabelkanalene kan også enkelt monteres i ulike vinkler og har glatte kanter som reduserer risikoen for skader. Se vår interaktive tavle for flere produkttips.

Hva er DIN kabelkanaler?

DIN kabelkanaler referer til de eksterne høyde- og breddedimensjonene iht. DIN 43659 standarden. Dette er en standard som egentlig har utgått, men som fortsatt benyttes i de fleste bransjer. DIN størrelsene er 20, 25, 75/2, 50, 75, 100 og 125 for bredde og størrelse. Metriske kabelkanaler skiller seg ut ved å ha flere høyde- og breddekombinasjoner. Både Metriske- og DIN-størrelser benytter et meter-basert målesystem fremfor det britiske keiserlige målesystemet (imperial unit).

DIN kan også referere til bunnperforeringen i kabelkanalen. Denne perforeringen benyttes bl.a. ved montering av kabelkanaler i kabinettskap. Posisjoneringen av de avlange hullene ble både spesifisert i DIN 43659 standarden, men også i den gjeldende DIN EN 50085-2-3 standarden.

Hva er forskjellen på kabelkanaler og kabelpanel?

Kabelpanel er "lukkede" kanaler designet for å samle og kabelføre ledningsbunter over lengre distanser, til en spesifikk destinasjon. Kabelkanaler er på den andre siden en mer fleksibel løsning designet for å kunne forgrene kablene underveis til ulike destinasjoner. Taket på en kabelkanal kan også åpnes, noe som gjør de bedre egnet for kabelutskiftninger/ vedlikeholdsarbeid.

Andre spørsmål?

Vi hjelper deg gjerne med det du måtte lure på! Kontakt oss her